Онлайн гра Crossout (Кроссаут)

Crossout огляд аркадної гри стрілялки на дербі машинах

Crossout це клієнтська MMORPG про постапокаліпсіс з битвами на бронемашинах, як у фільмі про божевільного Макса. У цю гру можуть грати як школярі, так і дорослі, якихось особливих навичок не потрібно мати. Але, тут є місце тактиці і стратегії, так як це аркадний симулятор гонок на смерть за сумісництвом з сесійним шутером. Вам доведеться їздити по руїнах світу на створеному власноруч самопальному напіввоєнному автомобілі, він може бути як баггі, КАМАЗом або навіть бронетранспортером звареному з купи металу, що валявся неподалік. За фактом створення бойової машини це немов кастомінізувати образ персонажа в звичної всім ММО з "ельфами і гномами".

Завдяки сучасній системі ушкоджень, Crossout виглядає не тільки трешовим, але і реалістичним шутером. В цілому сеттінг не блищить різноманітністю проектів, а він дуже затребуваний, і це відмінна альтернатива цілій армаді танкових ігор, які неабияк набридли. Кулемети, гармати, дробовики, міни, шипи і навіть бензопили з іншими ріжучими механізмами для руйнування металевої броні залізних монстрів це щось, чим ви будете озброюватися.

Проект можна знайти в стімі, є версії для ПК, XBOX, PS4, існує п'ять мовних версій, в тому числі і російською. Сервера на вибір стануть доступні після реєстрації, її можна прискорити за допомогою профілів в соціальних мережах. Як тільки ви створите аккаунт, то зможете скачати спеціальний launcher установник і грати безкоштовно, але є магазин з преміум речами і акаунтами.

-->
ЖанрШутер, Стрілялка, Екшен, MMORPG, Поспапокаліпсіс, MMOTPS, Симулятор
РозробникGaijin Entertainment
ВидавникGaijin Entertainment
ОсобливістьПостапокаліптичний колорит

Історія в Crossout почалася з епідемії нарівні з бубонної чумою, люди були вражені вірусом майже відразу і одночасно по всій планеті. Дія цього вірусу проявляється божевіллям, дах їде конкретно, і більшість кінчають своє життя самогубством. Сюжет в деякій мірі повторює події у фільмі Божевільний Макс. Все почалося в 2021 році і більшість не пережило цей кошмар до подій безпосередньо відбуваються в грі. Ті, кому пощастило вижити і не заразитися вірусом бігли з міст куди подалі. Як пізніше з'ясувалося за всім цим стояв інопланетний розум, хто вижив це безумство сподобалося, а деякі заражені не вмирали, а перетворювалися в псих-машину. Апогеєм всього цього стали гонки на смерть зі стріляниною в постапокаліптичному світі. За фактом сюжет не важливий, розробники придумали банальну казку, щоб пояснити передісторію подій в грі для геймерів.

В деякій мірі в Кроссауті стикуються три жанру стрелялка, екшен і MMORPG з характерним видом від третьої особи. В цілому це звичайний шутер з динамічними боями і якщо ви грали в ігри від Wargaming і Gaijin, то зрозумієте, що вам належить побачити. Клавіші клавіатури WASD використовуєте для пересування, набору швидкості, гальмування, а мишку для прицілювання і стрілянини, а також зміни типів боєкомплекту. Чи не бойовий інтерфейс дуже багатий, і описувати його докладно немає сенсу, ми обов'язково розглянемо вашу. А ось бойовий виглядає в дусі "World of Tanks", серед яких індикатори FPS і Ping, командний рахунок, список команд з особистої результативністю, таймер раунду, міні карта, індикатор бойового автомобіля, панель боєкомплекту і амуніції. Управління в грі і сама ігрова механіка настільки проста, що розбереться навіть школяр.

Перше що ви побачите, відвідавши свій гараж в Crossout так це шматок іржавого корита на якому вам потрібно боротися спочатку. На перших порах ви будете брати участь в PvE з мобами, але коли наберетеся досвіду, то не будете вилазити з PvP і постійно станете рубатися з реальними гравцями. Великий плюс у тому, що бої настільки динамічні і швидкі з морів екшену, що вони тривають пару хвилин, п'ять вже буде багато. Треба сильно постаратися, щоб затягнути так бій. Дробовики, бензопили, циркулярні пилки і всякі гострі ножі, що обертаються перетворюють гру в абсолютне божевілля.

Механіка пошкоджень на висоті і приємно дивитися, як у ворога сипляться всі деталі. Відстрелити, відбити, відпиляти можна будь-яку деталь, і при цьому вона вплине на функціональність автомобіля. Своє бойове корито можна спорядити, чим хочеш, є просунута електроніка, до машини можна приварити навіть списи. Якщо ви не знаєте або лінь робити восьме чудо пост апокаліптичного автопрому, то можна скористатися готовими кресленнями. Хочеться відзначити, що не існує класового поділу техніки.

Crossout системні вимоги та характеристики

Гра Crossout досить вимоглива до заліза комп'ютера, але навіть максимальні вимоги це ПК середньої цінової категорії і не обов'язково мати дорогу геймерську махину. Запуск і комфортна гра можлива навіть на офісних ноутбуках, в цілому вимоги, такі як у більшості онлайнових MMORPG, так що проблем не буде, з ними ви зможете ознайомитися в таблицях нижче.

Оперативна пам'ять4 Gb
Місце на диску5 Gb
ВідеокартаGeForce GT 440
ПроцесорIntel Core i5-3330
Оперативна пам'ять6 GB
Місце на диску5 GB
Відеокарта512 Mb

Система крафта і конструювання автомобіля

Збірка машини це захоплюючий і відповідальний процес в Crossout, адже будь-який іржаве корито можна перетворити в сталевого монстра. Навіть на перших рівнях можна веселиться, і чадіти, гра банально не зводиться до простого вкачивання останнього рівня. З кожним піднятим рівнем і отриманим досвідом вам будуть відкриватися нові можливості з новими деталями і кресленнями для їх створення. За фактом візуально ваша машина буде відрізнятися, але ось саме за параметрами буде збережений баланс. Це означає що, наприклад якщо ви зробите швидкий і маневрений баггі, але з малим утратою, то за рахунок скіла і вміння ухилятися, зможете перетворити в решето навіть найбільший шафа. Якщо по-простому, то конструкція автомобіля залежить від ваших уподобань, універсальної моделі крафта немає.

В Crossout бойова машина може мати найхимерніші форми, можна зібрати танк, напів-робота на ходулях, газонокосарку, бетменмобіль, трактор, вантажівка, але часто гравці збирають щось схоже на баггі з готових креслень. Успіх на полі брані в великій мірі залежить від конструювання автомобіля в гаражі. Адже можна зібрати дороге відро з гайками. Головне це збереження балансу між трьома напрямками, такими як захист, атака, і енергія з потужністю двигуна.

Найчастіше всі необхідні деталі можна отримати в кінці битви за його підсумками, всі вони діляться на категорії за якістю, більш якісні найважче добути, при цьому вони ефективніше. Але, унікальні і важкодоступні можна зробити самому на спеціальному верстаті в однієї з гільдій. Не підходять, але круті штучки можна продати на аукціоні. Деталі на машинах приходять в непридатність, зношуються і отримують ушкодження, їх необхідно ремонтувати, замінювати. Для виробництва необхідні такі складові як ігрова валюта, металом, електроніка, дроти, мідь і особливі речі.

Фракції

В Crossout бойові машини не мають, будь-якої приналежності до націй і тому подібного, як у тих же танках. Але можна примкнути до однієї з фракцій і отримувати окуляри репутації, завдяки якій ви будете мати доступ до унікальних деталей, машин тощо. На момент написання огляду їх було п'ять, такі як:

• Механіки;
  • Скажені;
  • Блукачі;
  • Сміттярі;
  • Степові вовки.

До 10-го рівня гравцеві буде доступна тільки одна фракція і це механіки, вони здатні з будь-якого мотлоху зібрати потужний автомобіль з серйозною зброєю. Залежно від вибору фракції або ступеня прокачування, залежить стиль гри і стиль конструювання автомобіля. Для відкриття фракцій потрібно отримувати рейтингові очки, одержувані безпосередньо після кожного бою, кількість яких залежить від вашої результативності.

Бойова система і битви на арені

Система битв Crossout повністю ідентична танковим блокбастерам, дві команди гасять один одного на PvP. З кожної зі сторін може бути від 4 до 8 бойових машин. Тут битви дуже динамічні, екшену хоч греблю гати і протистояння в середньому триває близько трьох хвилин, в подібних симуляторах нерідко лічильник раунду обнуляється, а склади команд продовжують боротися. У PvE на початкових рівнях буде легко, як і проти реальних людей, але з підвищенням рівня стає все складніше їздити по колу як божевільний і палити в стилі ковбоя. Будь-яку машину можна перетворити в відро з гайками, так що не зазнавайтеся. Під час битви вам можуть відстрелити будь-яку деталь, і це вплине на ваші загальні показники, часом вистачає лише одного влучного пострілу. Ці важливі механізми можна приховувати за додатковими листами металу. Але, є одне, але у всіх MMORPG гра перетворюється в тупе гріндилово і Кроссаут не виняток.

Економіка

Унікальність за частиною економіки в Crossout полягає у вільному ринку, наприклад в танкових іграх і літачок такої можливості немає. Тому даний проект набуває автентичність серед інших ігрових пропозицій. Постапокаліптичний магазинчик, це так мило. Деякі гравці з цієї причини більшу частину часу витрачають на ринок, так при майстрерносты і деяких уміннях можна озолотитися майже на рівному місці. Причина того що багато там тусуються, криється в наступному, за кожен бій в нагороду не видаються гроші і не завжди можна отримати потрібну деталь. Вам може 20 разів поспіль випадати одне і теж. Деталі до того ж діляться по фракціям, якщо ви не вкачали певну фракцію, то єдиним рішенням буде затаритись на аукціоні. Принцип, якого простий, вибираєте річ для продажу, а система рекомендує ціну, можете поставити вище або нижче, як забажаєте.

Режими PVP і PVE в Crossout

Цей пост апокаліптичний шутер великою мірою повторює всім горезвісні ММО з ельфами і гномами. Автомобіль це немов персонаж з фентезі гри обвішаний амуніцією. Ця амуніція ділиться на рівні унікальності, їх тут п'ять видів і градація по кольорах білий, синій, зелений, фіолетовий, і помаранчевий. Причому для доступу до деяких існують місії, де потрібно вступати в бій з машинами, які по крутості схожі з рейдовими босами. Бої з ботами досить нудні, ігрова механіка нічим не примітна. Причому для доступу до них потрібно мати спеціальну енергію, яка видається кожен день в обмеженій кількості. В деякій мірі ці інстанти повторюють примітив в браузерних іграх.

В загальному, різноманітних режимів в PvE багато, але вони поки недопрацьовані, так як моби немов розумово відсталі і їх знищення схоже на пригоду в клікера. Ось чотири режими, у яких є різні рівні складності:

• Гонка - ви в складі з чотирьох чоловік їздите по великій мапі, де вам потрібно збирати паливо, при цьому на вас нападають рейдери, і вам потрібно відображати їх атаки.
  • Штурм - ви в складі команди атакуєте ворожі вежі, ваше завдання знищити їх, і повірте це завдання не просте.
  • Захист - в цьому режимі вам потрібно захищати свої вишки від ворожих атак.
  • Вторгнення - теж режим з вишками, але вам потрібно захищати нейтральні володіння від рейдерів.

В PvP веселіше, так як тут можна вибивати нагороди, все точнісінько повторює танкоподібні з тією різницею, що в нагороду отримують шмотки, а грошей набагато менше. Вони двох типів стандартні бійки і кланові бої, де також є нагороди, але більш серйозні. На глобальній карті для кланів є поклади урану, за які і будуть вестися війни, на всій території зможе вміститися тільки 30 кланів. Ця боротьба виглядає наступним чином, проводяться турніри, і хто більше набере очок, той отримає більш солодкі території.

Унікальна онлайн гра
Широкі можливості для крафта
Кастомінізація автомобіля
Динамічні екшен бої
Атмосфера постапокаліпсісу
Чи не різноманітне озброєння
Мало додаткових навичок
Малофункціональний редактор

На етапі ЗБТ перед офіційним релізом було таке відчуття, що від гри чекали, щось надприродне. В цілому Crossout в повній мірі виправдав не тільки наші очікування, але і більшості геймерів. У проекту велике майбутнє, а геймери тепер не знатимуть, у що грати крім армади MMORPG, вже є не менше десятка придатних військових симуляторах на сталевих монстрів. Але Gaijin завжди показує відмінний результат, і з упевненістю можемо сказати, що сервера пустувати не будуть. Це атмосферна гра, в якій сесійні бої проходять швидко як в "Контре". І можна за один вечір взяти участь у багатьох битвах на полях постапокаліпсіс і побувати в ролі Божевільного Макса. Гра поки що на стадії розвитку, і чимало заявлених фішок ще не реалізовано.

Crossout виглядає круто з будь-якого боку. Якщо провести порівняння, то гра походить більше на знаменитий сингловий шутер "Ex Machina". Той же адреналін, той же колорит і атмосфера апокаліпсису з тією лише різницею, що працює на движку WarThunder. Якщо танчики з літачок неабияк набридли, то це ідеальний варіант. Але гринда для набивання рівня доведеться неабияк. До того ж є PvE режим дуже схожий на будь-яку MMORPG з ельфами.