Онлайн гра Ботва з боротьбою за реальну капусту

Ботва огляд гри про свиней і барантусов з незвичайним сеттінгом

Ботва це захоплююча браузерна рольова гра з нестандартними персонажами, які абсолютно різняться з класичними канонами фентезийной mmo. Посудіть самі, вам не набридли ці орки, гноми і ельфи, які є всюди куди не глянь? А тут свині і барани, які між собою воюють, тут як мінімум весело, так як люди і інші жалюгідні істоти вкалують на ці дві великі фракції. Старожили інтернету можуть порівняти цей проект з іншими гучними культовими іграми з текстовим геймплеєм, такі як бійцівський клуб і карнейдж, так як дуже схожі. Правда тут немає канонічної боротьби добра зі злом, а є якийсь стьоб, треш, угар і пародія на всі mmorpg.

За великим рахунком, різниця Ботви від інших проектів полягає суто у сеттінгу і дуже великій кількості контенту у вигляді додаткових розваг і міні-ігор. Спочатку можна поставитися несерйозно до всього того, що відбувається, але тут розгортається не дитяча казка з забавами, а справжня ідеалістична війна. Але механіка нічим не відрізняється від інших проектів, яких ви бачили вже не одну сотню, спочатку розвиваєте свого персонажа, а в кінці б'єтеся постійно на аренах.

У це розважатися можуть абсолютно всі і діти і дорослі, обмежень ніяких немає, але мізками розкинути все ж треба, адже вона складніше ніж однокнопочні mmo, що заполонили інтернет. Щоб почати грати необхідно зареєструватися і створити свого аватара, гра розповсюджується безкоштовно по системі free-to-play з ненав'язливим донатом.

РозробникDestiny Development
ВидавникDestiny Development
Дата виходу2008
Офіційний сайтbotva.ru

Історія тут і смішна і трешова з жартами та іншою гумористичною нісенітницею. Якщо ви чули про браузерну гру бійцівський клуб, то просто уявіть що дійові особи це баранці зі свинями і навколо них фермерський антураж але з битвами і насильством. Виходить така забійна милість. Якщо коротко, то ніхто не знає справжніх причин розбірок, але конфлікт настільки напружена, немов як війна між римлянами і галлами, тільки місце війни Ботва.

Хоча функціоналу і контенту дуже багато, а від побачених вперше віконець і менюшек будуть розбігатися очі, не можна вважати інтерфейс навороченим, а управління складним. Тим більше перед вашими пригодами буде навчання, де вам розкажуть, як виростити бойового кабана або барана. Інформації буквально валом і нічого зайвого, поступово крок за кроком ви в Ботві, станете як риба в воді. Зліва розташовані головні вкладки меню з усіма локаціями і місцями зав'язаними на грі. Справа інформери і рейтингові таблиці, а вгорі ігрові ресурси і індикатори стану вашого персонажа. Причому є можливість оцінити гру в демо-режимі без реєстрації.

Почнемо з зовнішнього оформлення гри, Гичка виглядає грою, в якій повно веселощів і немає місця печалі, де все приправлено гумором починаючи від самої картинки і закінчуючи квестами з діалогами. При бойовому зіткненні відображаються мінливі графіки в реальному часі з щомиті змінюються результатами сутички, де кожен учасник має кумедний портрет. Елементи інтерфейсу у вигляді вкладок забавно підписані, наприклад годівниця, братва. Єдино, що дивує так це відсутність звукового і музичного супроводу.

Ваша подорож по Ботві почнеться з вибору персонажа, але тут не розгуляєшся, унікалізації немає. Та й навіщо це ж не те mmorpg, яке ми звикли бачити зараз, а сама що ні наїстися класика, геймплей повністю текстовий, де ваш персонаж це картка з картинкою. Вибір у вас між Барантусами і Свинтусами та статтю. Ім'я можна придумати самостійно, але спочатку вам пропонують якусь смішну і гримучу єресь з словосполучень. Зауважте, у багатьох пунктах гри є гумор, комусь він сподобається, а хтось буде не в захваті, з боку це здається тотальним стьобом на канон фентезі.

Ваше перше завдання буде бій, де ви почнете свій військовий шлях з знущань над слабкими. А потім в бодалці можна чіплятися до когось або кидати запрошення на поєдинок випадковим гравцям. У підсумку ви станете поганим хлопцем. Крім битв з грабунками по досягненню 7-го рівня у вас відкриється доступ до гавані, де можна ловити додатковий ігровий ресурс пірашку, а також проводити обмін інших ресурсів на цю ж пірашку від якої буде залежати зростання ваших характеристик, але найкрутіше це торговий шлях. Але все ж крім квестів, головне заняття у Ботві це милий бандитиз.

Все своє награбоване і здобуте іншими шляхами добро можна залишити на ринку рабів, при цьому ви зможете і самі закувати в кайдани слабших. Причому вся тиранія спрямовується не тільки проти протиборчої сторони. У грі передбачені гільдії, де у NPC можна навчитися якимось професіями і клани, де збираються ідейні гравці для масових бійок з іншими кланами. Тут є замки і облоги з їх оборони. Більш детально основні моменти, на яких можна зупинитися ми розглянемо далі в огляді.

Ботва Онлайн системні вимоги та характеристики

Види ресурсів

Всього в грі є три основних ресурса, серед яких два доступних ходових і рідкісна преміумна капустяна зелень. Причому все ваше добро можуть вкрасти недобродушні громадяни вашої села, так що вам варто майже відразу зайнятися своїм будинком, так як він одночасно є сховищем, з якого щось вкрасти не вийде на відміну від звичайного складу.

• Золоті монети - звичайне золотце, яке можна отримати за виконання завдань або за перемогу над противником, майже всі товари можна придбати за нього.
  • Червоні кристали - необхідні для апгрейда одягу та інших предметів, видобуваються в кар'єрі або шахті.
  • Зелень - це Донат валюта дозволяє купувати всілякі бустери, ускорялки і VIP аккаунт.

Можливості заробітку ресурсів в грі

• Праця на фермі - виснажлива і чесна робота добре оплачується. Наприклад, можете управляти возом або доїти корів, будете гарантовано отримувати 150 або 300 золотих монет на годину. Можете працювати від 1 до 8 годин, але при цьому нічим іншим займатися не можна в цей час.
  • Спуск в шахту - сюди сунутися за кристалами необхідно лише, коли ви помірно розгойдати або коли в них буде потреба.
  • Грабіж - коли вже квести і звичайні заняття в селі для видобутку ресурсів не будуть втамовувати ваш апетит, то нападайте на інших гравців, окрім цінної нагороди з бойовим досвідом, ви здорово потішило.
  • Донат - якщо ви трохи поповните свій рахунок грошенятами, то зможете придбати величезну купу золота і кристалів.
  • Піти в дозор - звичайні пригоди за завданнями, які ви можете з однаковим успіхом, як провалити, так і виграти. Коли візьмете високі рівні, то навіть вагомі перемоги не зможуть вас задовольнити.

Додаткові розваги та міні-ігри

Розробники Ботви, немов Xzibit котрий тюнінгую машину та тулить монітори куди не лінь, додали кілька міні-ігор і навіть рулетку, де можна без особливих зусиль отримати багато ресурсів, якщо пощастить, звичайно. Найдивніша і одночасно цікава і заплутана це машина часу. У неї можна грати тільки 1 раз в день і робити лише 1 хід. Дійство полягає в наступному, просто крутиться барабан, на якому випаде кількість кроків для пригоди по клітинам, де можна як виграти щось значуще, так і отримати звичайну пустушку. Найкрутіше це гігантські бонуси порівнянні з преміумом у вигляді бафів.

А рулетка тут взагалі безпрограшна або отримаєте такий приз, що насилу понесе або жалюгідні крихти, серед яких будуть всілякі зілля з артефактами, звичайне золото з кристалами, а також рибка. З натяжкою до ризикованих розваг можна віднести аукціон, де продається і купується що завгодно за якусь валюту.

Бодалка і битви

Бодалка це святая святих Ботви, так як битися ви будете скрізь і постійно, то ця вкладка буде найбільш відвідуваною, де ви будете здійснювати подвиги і осягати бойове мистецтво. По факту це стандартна арена з усіма пов'язаними з нею принадами. У нагороду ви будете отримувати досвід і славу, а також позиції в рейтингових таблицях. Відмітна особливість полягає в широких налаштуваннях в пошуку противника, де є сортування по силі, рангах і предмета бодалки, такого як грабіж золота, кристалів і банальна помста.

Коли дійдете до вищих рівнів отримаєте доступ до подібних бодалкам на рівні гільдій. Другий значимий режим це дозор, який заснований на банальних бійках з NPC, де нагороди золото, кристали і артефакти. У такій імпровізований похід можна відправитися від 10 до 120 хвилин, від тривалості залежить лише розмір нагороди за успіх.

Серед інших видів боїв, які є однотипними, але все ж мають відмінності, це шлях героя де потрібно боротися з усякими монстриками страшилками. Де потрібно витратити певну кількість енергії, а призами будуть злитки чорного золота і кубки, їх можна витратити на екіпіровку і всякий непотріб з магазину. Більш менш серйозним заняттям є битва за землі, де йдуть постійні бої за території ворога, де видобутком буде всякий непотріб, з якого в майстерні можна спорудити прикольні і корисні речі.

Тут же в битву можна взяти воїна з різними вміннями, більшість яких відкривається у міру подолання рівня, серед яких такі як: звір, лікар, танк, ніндзя, інженер. Тут же вивчаються потужні Скіл за допомогою, яких можна ефектно і витончено пободатися, де більшість це різноманітні удари. В цілому однокнопкове заняття з перетягуванням необхідних речей і віддачею команд.

Ігрові завдання

Завдання залежать від отриманого вами рівня, ви можете, мало не постійно висіти на завданнях одного рівня. Але це не дасть великий результативності в прогресі і тому вам добровільно-примусово доведеться йти на більш складні рівні. Що в свою чергу тягне постійну гонку в поліпшенні характеристик за допомогою затарювання придатними речами. Кожен новий рівень буквально змушує більше вкладатися силами в гру. Крім битв вам будуть даватися мирні і простенькі завдання в селі. Всі завдання можна розділити на чотири категорії:

• Фортеця - все, що пов'язано зі битвами проти мобів.
  • Освіта і видобуток - поліпшення якостей персонажа і видобуток необхідних речей або ресурсів для крафта в кузні.
  • Бандитизм - погроми або захист від погромів, де ведеться боротьба за ресурси не чесним шляхом.
  • Шлях героя - квести, де ви будете будується проти інших реальних гравців.

Характеристики і прокачування персонажа

Ваш боєць володіє п'ятьма основними характеристиками, які ростуть з взяттям рівня після розподілу характеристик, так само вони покращуються за рибу пірашку, яку можна ловити на рибалці або виграти в міні грі. Але основним буде поліпшення за допомогою речей і додаткової амуніції. Причому назви предметів рясніє гумором, щодо самого затарились, то він здійснюється, суто виходячи з ваших уподобань.

А щодо прокачування, то вона не є специфічною, все просто, як і в інших текстових іграх, отримуєте рівні, розподіляєте навички і підбираєте шмотки, а там все як пощастить, і дивлячись як швидко ви вклинитися в ігровий процес.

• Сила - від цього показника залежить шкоди і шанс нанесення критичних пошкоджень, найважливіша характеристика.
  • Захист - від ступеня прокачаності цієї характеристики залежить можливість зменшити одержуваний шкоди від противника, а також блок здатний погасити шкоди від атаки повністю.
  • Спритність - відповідає за ухилення від атак супротивника.
  • Майстерність - відповідає за критичний шкоди і точність нанесення ударів.
  • Маса - від цього показника залежить рівень здоров'я і його регенерація.

Будівлі в селі

Містобудуванням займатися не потрібно, все вже побудовано до вас, у вашому лише розпорядженні корисні споруди, які виконують важливі функції. У міру подолання рівнів вам буде відкриватися до них доступ і весь можливий функціонал.

• Лавка - тут знаходяться різні продавці, які постачають унікальні товари, серед яких зілля, зброю, щити, шоломи, обладунки, і кулони, а також тут можна позбутися від невідповідних речей.
  • Кузня - тут покращуються предмети при оплаті кристалами, також можна навчитися майстерності або коваль здасть вам в оренду це місце.
  • Ферма - якщо хочете гарантовано отримати золото, то можете подоїти корів або потягати віз.
  • Житло - це місце де ви влаштовуєте ваш затишок, і також це ваша фортеця, де знаходяться сейфи для зберігання і захисту золота з кристалами. Крім усього цього у вас є можливість прикупити атрибути Вуду до збільшення атаки і тотеми до бонусів захисту.
  • Зал зізнань - особливе місце, де можна отримати цінні бонуси до характеристик персонажа по засобу надання допомоги і виконання складних завдань для персонажів NPC.
  • Колодязь - це місце де орудує відьма, вдавшись до її послуг можна змінити фракцію або ім'я.
  • Спец. місце в честь свят - тут виконуються квестові і одночасно легкі завдання з приємною нагородою. Як правило, спеціальні місця з'являються в переддень нового року і Різдва (Крижане Місто), паски, дня святого Валентина та інших.
Унікальний сеттінг
Звзятий гумор
Різноманітний контент
Багато ігрових режимів
Різнопланові арени
Заплутане прокачування
Часом рандом бере гору в битвах

Проект Ботва досить хороший і дуже самобутній, хоча ігрова механіка суто текстова десятирічної давності, все ж більш старше покоління з великим задоволенням буде розслаблятися після робочого дня. Так як динаміки в ній не багато, але при цьому необхідно помізкувати і прорахувати свій розвиток на кілька кроків вперед, тим більше в боях. Також геймплей може приїстися, так як він одноманітний при великій кількості контенту і з цієї причини довгожителів не так вже й багато. Але, якщо ви пограли хоч трохи, то ніколи її не забудете, так як вона вже точно виділяється серед натовпів безликих mmorpg одноденок. Причому не потрібно жити в грі цілодобово, можна епізодично заходити і розвивати свого персонажа і нічого з ним не станеться. Пекельного гринда на мобах заради гринда тут немає. Студенти, школярі і ледачі працівники офісів це вам сподобається, бо суворі заводчани в ігри не грають.