Браузерна онлайн гра Спарта: Війна Імперій від Пларіум

Спарта: Війна Імперій огляд гри про часи Давньої Греції

Спарта: Війна Імперій це військово-економічна онлайн стратегія з розвиненим містобудуванням, яка переносить гравця за часів античної Греції, коли великий цар Спарти Леонід протистояв разом з трьохстами воїнами величезної перської армії. Відсилань до знаменитого фільму про спартанців немає зовсім, просто за основу взята відома історія. Але ви почнете гру в якості правителя одного з грецьких полісів, а допомагати вам порадами буде той самий Леонід. Історична достовірність дотримана в тій мірі, що і в будь-який інший mmo стратегії, тобто розробники не вигадували велосипед і не огортали гру міфами. Але візуально виглядає, немов так і було насправді, і приємні враження довершує відмінна графіка.

Крім властивому ведення воєн спартанцями, ви будете брати безпосередню участь в економічному розвитку свого поліса і містобудуванні. А також добувати ресурси, займатися вивченням наук для доступу до будівель вищого рівня, рекрутінгом юнітів в велику армію. І це не все ще, ви будете торгувати, укладати військово-політичні альянси з іншими гравцями, щоб перемагати в масових зарубах на глобальній карті. Зміцнюйте свою владу, могутність і йдіть війною на персів, що виявили бажання закувати ваш народ в кайдани.

Компанію Plarium знають напевно у всьому світі, а їх творіння гра Спарта: Війна Імперій стала апогеєм їх роботи. Через великого і різнопланового ігрового контенту і ульотної картинки вона стала кроссплатформенною і завоювала всі популярні соціальні мережі. Щоб почати грати необхідно пройти реєстрацію на офіційному сайті локалізатора plarium або mail group. Розповсюджується по free-to-play, але є донат, має 7 мовних версій в тому числі і російська, не вимагає скачування і в своєму розпорядженні володіє дуже низькими вимогами до комп'ютера. Для офісних працівників і лінивих студентів це саме воно.

ЖанрСтратегія, Історичний, Сітібілдер, RTS
РозробникPlarium
ВидавникMail.Ru, Plarium
ОсобливістьВеличезна світова карта
Дата виходу2014
Офіційний сайтplarium.com/ru/igri-strategii/sparta-voyna-imperiy

Чи не вперше в основі сюжету браузерних іграшок лежить реальна історія з реальними персонажами. Творці Спарти вибрали найвідоміший і гучний сюжет часів античної Греції, на основі якого був знятий культовий фільм 300 спартанців. Ви як новобранець в спартанської армії потрапляєте в гущу подій протистояння Ксеркса з містами полісами Еллади. А цар Леонід допоможе вам стати на правильний шлях і дати відсіч ворогам.

Перше на що ви звернете увагу це величезна кількість всіляких меню і вкладок, що спочатку трохи дезорієнтує і дратує. Що вражає так це безліч функціоналу, який не обов'язково задіяти. Розташування всіх іконок і інформаційних показників за пару годин гри можна досконально запам'ятати. В управлінні задіяна тільки мишка, що не дивно.

Ігровий процес в Спарті: Гра Імперій не особливо відрізняється від будь-якої іншої фермоподобній стратегії. Це типовий сітібілдінг і містобудування, тільки з заздалегідь зарезервованими клітинами під будівлі. Видів ресурсів тут не +100500, а всього три плюс Донат, причому золоті монети для дуже важливих потреб можна зібрати самостійно, проходячи квести. Але от не радує, що необхідно чекати апгрейд будівель тижнями, а так кількість військ різноманітно, а епічно картинки з описом воїнів, ну чудо просто.

А ось фішка в ув'язненні так сказати контрактів-договорів на поставку унікальних, легендарних грецький воїнів і доступу до особливих будівель, хоч трохи розбавляє сірі будні. Соціальна складова у вигляді кланів дозволяє плести інтриги в боротьбі за особливі поліси збільшують силу армій тримають їх в підпорядкуванні. Найчастіше гравці недооцінюють дипломатію, і місце об'єднань клепають величезні ресурсовитратні і не повороткі армії, а самі комунікабельні на довгі місяці окупують місця сили і арміями вдвічі менше домагаються тих же результатів.

На будь-якому з етапів вас завжди буде супроводжувати цар Леонід, так що виразно, ви не заплутаєтеся. І в підсумку ваша армія розростеться до декількох десятків тисяч, що ви будете кошмарити прилеглі поліси. На певному етапі, ви забудете про будівництво і будь-якому розвиток. Так як ресурси будуть сипатися з усіх щілин, і ви вже будете чисто по фану робити тільки чотири види діяльності в грі, а саме: атака, захист, захоплення і грабіж. Як правило, без доната при швидкому проходженні перших рівнів, ви станете грозою тутешніх земель через місяці три, приділяючи 2-3 години в день. І природно вам потрібен альянс, в якому будуть прикривати вашу спину під час відсутності на сервері.

Спарта: Війна Імперій системні вимоги та характеристики

Ігрові ресурси

Як і в будь-якої стратегії все відштовхується від ресурсів, вони тут всьому голова і чим більше їх, тим краще. Першочерговим завданням буде планомірне нарощування, їх не так вже й багато, три основних і преміум валюта (Донат):

• Деревина - головний матеріал для будівництва, як для будівель, так і для оборонних споруд;
  • Зерно - більш важливий ресурс і уявити складно, він потрібен для утримання армії і жителів, від його нестачі починається голод, населення мре, а армія розходиться;
  • Мідь - потрібна в першу чергу для постачання солдатів зброєю і бронею, а також для зведення будівель вищих рівнів;
  • Золото - покупна валюта за реали, дозволяє багаторазово прискорити будівництво і вивчення технологій.

Будівництво і будівлі

Видобуток ресурсів буде йти нога в ногу зі зведенням всіляких будівель, для однієї лише мети і це завоювання ворожих територій з наповненням своєї скарбниці. Для кожної споруди на мапі строго зарезервовані клітини для зведення в обмеженій кількості, і тут вільний політ обмежується. Відносно функцій і призначення, не вдаватимемося в подробиці, варто поглянути на картку з описом і все стає зрозумілим. А ось щодо апгрейда, то перші рівні будуть швидко вливаються, а наступні будуть займати навіть тижні. Всі споруди в спартанському полісі діляться на п'ять типів і їх дуже велика кількість, без них не можлива ні війна, ні дипломатія, ні торгівля, в загальній сумі трохи більше 50-ти:

• Ресурсні;
  • Командні;
  • Бойові;
  • Захисні;
  • Декоративні.

Війна це щось заради чого ви здобуваєте ресурси і утомливо будуєте і прокачує будівлі, битви в Спарті: Війна Імперій проходять в текстовому режимі, тобто автоматично, ви ж берете участь в підготовці війська і його відправку. Але і без реального бою вистачає епічності, варто тільки подивитися на картки юнітів, один грізніше іншого. Забіжимо наперед, все юніти не доступні відразу для гравця, щоб рекрутувати їх потрібно укладати договори з великими полісами Еллади. І без цього, на жаль, ніяк, адже найкрутіші юніти знаходяться розкиданими по далеких куточків. Ці договори дозволяють також споруджувати особливі споруди, в деякій мірі це можна вважати за додаткову гілку в дереві технологій.

За сюжетом армія Ксеркса буде постійно атакувати, і намагатися захоплювати території, вам же необхідно їх видворяти постійно. Перси і деякі грецькі міста виступатимуть в ролі ботів на них добре попрактикуватися. Найбільшу небезпеку для вас несуть реальні гравці, з ними ви будете боротися за території, влада і ресурси. Виграє завжди не тільки найчисленніша і модернізована армія, але і з правильно підібраними юнітами в війську. Головне не плутайте призначення захисних і атакуючих військ.

Втім, все типово, але виконано в дуже пафосною і надмірно епічність обгортці, мінімальне розмаїття в тактику вносять розвідувальні війська. Ну, а задумка зі збором армії з різних кінців Греції вельми цікава, так як рекрутинг ускладнюється. Банальним битвам між ботами і гравцями природно є місце, але найбільший розмах в битвах між альянсами за особливі місця на глобальній карті іменовані Понтіони. Це замки, володіння якими дозволяє значно посилити міць своєї армії. Відносно оборони і захисту, то вона за великим рахунком різниться в типах юнітів. І не залежно від чого-небудь, необхідно зміцнювати стіни свого поліса вежами, воротами і стінами. І відштовхуючись від їх рівня можна ставити всякі надбудови, наприклад, катапульту, чани з маслом тощо.

Типи спартанських юнітів і їх призначення

У більшості браузерних стратегій, де подібний сеттінг, всі війська діляться строго на два типу, це не обійшло стороною і гру Спарта: Війна Імперій. Але, тут є ще розвідка. Забіжимо наперед, юнітів більше 70-ти і вони мають ефективність тільки проти певного ворога. Ось власне призначення:

• Атака - це добре озброєні солдати, здатні тримати в облозі фортеці, грабувати, вбивати і захоплювати ворожі території власне;
  • Захист - їх завдання не дати ворогу проникнути за стіни міста, як правило, це бійці далекого бою;
  • Розвідка - за допомогою їх ви з'ясовуєте розстановку сил перед боєм і на основі зібраних даних вирішуєте що робити, крім банальних розвідників, тут є амазонки, мисливці і дозорні.

Крім типів і призначень є ще така класифікація як вид, всього шість: звичайний, царський, обраний, легендарний і війська Ксеркса. Відносно типів військ, то серед них ви зустрінете найманців з Африки і навіть римлян. Запам'ятайте, універсальних юнітів немає, і тому не використовуйте солдатів там, де вони не ефективні, так як будете втрачати солдатів даремно. Майже всім юнітам відповідає якийсь регіон походження, наприклад Ітака, Крит, Родос і інші. Так що у вас вийде зібрати античну Команду А.

• Легка піхота - мечник, метальник, щітоносец, гопліт, герой, сідонський копійщик, нумідіец, дейлеміт, прапороносець, капітан загону, гладіатор, велит і царські легкі юніти.
  • Важка піхота - фракійський наймит, мірмідонець, критський лунник, спартанський гопліт, золотий щит, перський лучник, воїн Ареса, чемпіон, тріарій, легіонер, а також обрані і царські важкі юніти.
  • Фаланга - туреофор, сарисофор, троянська фаланга, спартанська еліта, безсмертний, катапульта, баліста, сотник, а також обрана і царська фаланга.
  • Кіннота - розвідник, застрільник, македонський вершник, кінна агема, карфагенський вершник, нальотчик, асваран, амазонка, катафракт, бойовий слон, сторожовий, леган, мисливець, а також обрана і царська кіннота.

Заключення альянсів

Дивно, в Спарті: Війна Імперій бачити таку вкладку, так як в той час місцем дипломатії використовували меч, стріли, списи, сокири, про щось цивілізованому не могло йти й мови. Коротко кажучи, домовлялися, як могли. Альянси, як ви могли переконатися в цьому аналог кланів, де гравці об'єднуються проти інших об'єднань, так як в поодинці тут не встояти ніяк. Вступати можна при досягненні 5-го рівня, крім цього може бути ряд додаткових умов, наприклад певний розвиток, досягнення або стабільний онлайн. Альянси мають рейтинг, вплив і територію в своєму підпорядкуванні. За великим рахунком ви будете займатися трьома речами: спілкуванням, наданням ресурсної допомогою і військовими походами.

Графічну складову і звуковий супровід в Спарті: Війна Імперій просто не реально недооцінити, воно тут вище всіх похвал. Все тут типово, як для банального сітібілдера упереміш з фермою, але саме графіка зі звуком створили армію вірних фанатів. За мірками браузерки це шедевр, все анімовано, навіть дрібні деталі, в виробничих будівлях кипить робота, в казармах тренуються воїни. Загалом, в полісі вирує життя. Але от самі битви тут не візуалізовані, але проілюстровані карколомним артом. Опис кожного квесту супроводжується голосовим супроводом потужного голосу Леоніда. Це все в сукупності задає неповторний антураж тієї епохи, якій можна насолоджуватися захлинаючись.

Відмінний арт і анімація
Історичні юніти
Різноманітність солдат
Відмінна графіка і звуковий супровід
Розвинена соціальна складова
Нема візуалізації битв
Довга прокачування

Завдяки дуже ефектною зображенні, типова ферма стала епічної стратегією під назвою Спарта: Гра Імперій. Складно навіть уявити, скільки було вкладено в неї сил і грошей, але на виході вийшов мега популярний проект для всіх вікових груп не вимагає ніяких навичок. Поріг входження такий низький, що навіть першокласники швидко розберуться, але за простотою ховаються широкі можливості ігрової механіки і довга прокачування до останніх рівнів. Ця гра на не один вечір, вам необхідно постійно стежити за розвитком своєї імперії. В цілому все на рівні гучних "Travian" і "Grepolis", а в деяких моментах навіть краще.